Ontwerp eisen

Dieptrekverhouding

Bij thermoforming dient er rekening mee gehouden te worden dat het materiaal (‘de plaat’) niet oneindig verstrekt kan worden. Hoe ‘hoog’ of ‘diep’ een product gevormd kan worden hangt af van de vorm, afmetingen en materiaal soort maar als basis regel kan worden aangehouden:

‘Het product kan zo diep/hoog gevormd worden als het breed is’.

Scherpe hoeken en lossing

Thermoforming ontwerp eisen.
Ronde hoeken!

Bij thermoforming dienen scherpe hoeken vermeden te worden. In het productontwerp dient voldoende radius aangebracht te worden: minimaal R1. Daarnaast dienen de wanden van een thermovorm lossend te zijn (+- 3 graden) zodat het eindproduct gemakkelijk van de matrijs afgenomen kan worden.

Klikbare delen of verstevigingsribben

Wanneer een ontwerper een thermovorm ontwerpt dient altijd in gedachte te worden gehouden dat de basis van elke thermovorm een plastic plaat is. In het ontwerp kunnen dus geen verstevigingsribben of bevestigingspunten worden opgenomen zoals bij bijvoorbeeld spuitgieten wel mogelijk is. Voor de bevestiging van thermovorm producten worden meestal gaten gefreesd of er wordt een blinde bevestiging gerealiseerd door bijvoorbeeld een metalen strip aan de binnenkant van de thermovorm te bevestigen. Het onderstaande product is een typisch spuitgiet product, de klikbare delen kunnen zonder verlijming niet gerealiseerd worden in een thermovorm.

 

>>> Presentatie over thermoforming voor engineers

>>> Lees meer over thermoforming op de homepage

Thermoforming product.
Een thermovorm product

 

 

Techniek.
Een spuitgiet product

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het designen van spuitgiet producten is Brightwater design.

 

Geef een reactie